Baza Statului Israel modern este Rezoluţia Ansamblului General ONU din 29 noembrie 1947, cunoscută ca Rezoluţia 181 (United Nations Partition Plan for Palestine).
Baza rezolvării conflictului Arabo - Israelian este Rezoluţia Consiliului de Securitate OUN din 22 noembrie 1967, cunoscută ca Rezoluţia 242 (United Nations Security Council Rezolution-Following the June '67, Six-Day War).
Toate conflictele şi discuţiile dintre Israel şi Palestinieni, ce au urmat de-a lungul anilor, discuţii începute încă din 1969 la Bucureşti n-au dus pînă acum la o finalizare.
Populaţia, atît israeliană cît şi cea palestiniană este împărţită:
• în cei ce cred în posibilitatea a două state paşnice cu graniţe preconizate de Rezoluţia 242 şi cu capitala în Ierusalim, oraşul fiind Oraş Internaţional
• în israelieni ce văd Stat Israelian care să încorporeze aşezările construite în West Bank şi o parte din Înşlţimile Golan, stat cu Capitala în actualul Ierusalim cu toate zonele metropolitane;
palestinieni ce văd Statul Palestinian pe teritoriul Nedivizat de Rezoluţia 181
Situaţia demografică în Israel se schimbă în favoarea populaţiei de etnie arabă, aşa că pînă la sfîrşitul secolului evreii nu vor fi majoritari. Ce fel de democraţie parlamentară va fi atunci în Israel?
Situaţia mondială se schimbă - globalizarea economică, problemele etnice din Uniunea Europeană, schimbările din lumea islamică, schimbările economice din USA şi din Asia - ducînd la reconsiderări politice privind rezolvarea conflictului Arabo-Israelian.
În contextul politic internaţional actual în septembrie Palestinienii vor Declara unilateral Statul Palestinian, Stat care va fi recunoscut de Liga Arabă, Statele Arabe, Statele Islamice, UK, Franţa, şi probabil Rusia şi China. USA probabil va susţine Israelul în ONU pentru nerecunoaşterea unilaterală a Statului Palestinian.
Această situaţie va rezolva conflictul Arabo-Israelian? Probabil că nu.
Mă simt ca într-o partidă de şah, în care deşi Israelul are toate şansele, prin politica greşită pe care o duce, o va încheia prin pat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu