sâmbătă, 21 august 2010

Tramvaie şi ţigani

Căldura m-a alungat în umbra camerei cu jauzele întredeschise, răcorită de sistemul modern de aer condiţionat. Şed, frunzărind presa electronică.
Prietenii mi-au trimis un site cu tramvaiele Bucureştiului ultimilor 40 de ani. Imaginile se suprapun cu întoarcerea "voluntară" în România a ţiganilor din Franţa Citesc articolul, şi-mi amintesc de desfiinţarea "gropii Floreasca", pe atunci fiind liceean la Sfîntu Sava (Liceul Nicolae Bălcescu). Peste noapte armata a încărcat ţiganii Gropii Floreasca în camioane ducîndu-i undeva în Cîmpiile Dunărene. Astăzi Franţa ia expulzat readucîndu-i în România pe calea aerului.
Europa caută soluţie ţiganilor pe care nu-i doreşte pe teritoriul ei.
Există soluţie într-o Europă fără graniţe, ce consideră libera circulaţie a bunurilor şi a europenilor ca lucru primordial în noua Democraţie Continentală?
Discrepanţele economice dintre Westul şi Estul Continentului, a dus la situaţia actuală. Fiecare om caută o situaţie economică superioară celei în care se află. Discrepanţa socio-economică seculară existentă între ţiganii din Estul Continentului şi cetăţenii respectivelor ţări, a devenit azi cunoscută în Westul Europei datorită liberii circulaţii.
Soluţie? Greu de văzut la nivel Românesc şi la nivel European. Asimilarea nu este posibilă. Creearea unui mediu European în România pentru ţigani nu este posibil. Cum sunt consideraţi copiii născuţi în afara României, în maternităţile West Europene? Cetăţeni ai cărui Stat?
Ideea Pieţii Comune, de a transforma Europa într-un Continent fără graniţe, cu sistem juridic, economic şi social unic, este încă în perioada prunciei. Discrepanţele socio- economice între naţiunile ce formează Europa sunt mari şi nu pot fi rezolvate prin modele existente, în care iniţiativa şi realizarea indivduală primează bunăstarea colectivă.
A aduce Estul la nivelul economic al Westului este poate soluţia; acest lucru se poate realiza prin efort la nivel European, cu condiţia ca ideea bunăstării colective să subordoneze la nivel Continental realizările individuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu