sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Iran şi Întrebarea Israeliană: a ataca sau a nu ataca?

Iranul vrea să facă parte din grupul statelor nucleare şi asta nu de ieri, ci încă din timpul Şahului Mohammad Reza Pahlavi care a domnit din 1967 pînă-n 1979. În ultimii 10 de ani, balanţa economico-politică mondială s-a schimbat.
Rusia şi China au interese economice în Iran, au susţinut şi continuă să susţină programul nuclear al ei; nu se cunoaşte dacă aceste 2 puteri sunt sau nu interesate ca Iranul să posede armă nucleară.
Actuala politică anti-israeliană şi anti-americană a Iranului, îngrijorează lumea Iudaică, îngrijorare accentuată de declaraţiile Teheranului de a ŞTERGE ISRAELUL DE PE MAPAMOND.
Israelul consideră că ameninţarea Teheranului este reală, nu numai retoric, şi în acest context crede necesară oprirea accesului la armă nucleară a Iranului în orice condiţii, chiar şi militare.
În cazul în care Israelul la ora actuală ar ataca Iranul, consecinţa ar fi un război pe 4 fronturi, Israelul fiind atacat la rîndul său de Iran, Siria, Hizzbala din Liban şi Hamas din Gaza Strip. În acest caz USA şi NATO vor ajuta Israelul; nu se cunoaşte poziţia Moscovei şi mai puţin cea a Beijingului, Ankara rămînînd neutră.
Dacă Iranul va avea armă nucleară, rămîne întrebarea dacă ar folosi-o?
În cazul că Iranul va folosi prima arma nucleară, sau ar declanşa un război împotriva Israelului, replica ar fi comună Israeliano-Amercană- NATO, Rusia neintervenind.
În ambele cazuri: un atac Israelian asupra Iranului, sau un atac Iranian asupra Israelulu va duce la pagube imense în zonă, ceva la nivelul DUPĂ NOI POTOPUL. Şi atunci mai bine să ne punem cu toţii întrebarea: ŞI CUI I-A FOLOSIT?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu