sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Recuperarea

Tinerii reîntorşi la bază n-au reuşit să se reîncadreze, nici după o săptămînă de la ultimele evenimente petrecute în zona muntoasă a Afgnistanului. Urmăriţi de tenebrele şi zgomotele necunoscute ale nopţii afgane, de atacurile de noapte, cu tot tratamentul clasic al armatei nu au fost consideraţi apţi să continue. Comisia psihiatrilor a decis să-i trimeată la recuperare în nodul Galilului, înainte să-i lase la vatră.
Avionul a aterizat în zori în zonă deşertică, tinerii nefiind avertizaţi de mutarea din Afganistan. Încă buimăciţi de tranchilizante şi de zbor au fost urcaţi în autocarul turistic, şi în cîteva ore, peisajul s-a înverzit, oprindu-se în meri în floare. La coborîrea din autocar, au fost duşi într-un amfiteatru natural, sub cupola cerului, unde li s-au repartizat camerele, laptopuri şi i-poduri, comunicîndu-li-se că nu există restricţii de folosire; restul instrucţiunilor şi programul săptămînii ce tocmai a început aşteptîndu-i în camere.
Daniel s-a trezit urmărind apusul soarelui, constatînd cu uimire că este deja seară. Încet, fără zgomot, încercînd să nu-şi trezească colegul de cameră, a deschis dulapul constatînd că sunt numai haine civile, nici urmă de uniformă, şi totul pe măsura şi gustul lui. A ieşit căutînd să înţeleagă ce se petrece. A ajuns într-o sală, cu bar de băuturi şi mîncare. Un tînăr cîrlionţat l-a întrebat dacă s-a odihnit bine şi dacă are vreo dorinţă. Cu timiditate Daniel a cerut o ceaşcă de cacao şi o bucată de cake. Ariel l-a servit cu o ceaşcă de cacao cald spunîndu-i să-şi ia singur cake-ul preferat. Între tineri s-a înfiripat o prietenie l-a prima vedere. Din discuţie Daniel a aflat că este într-o bază de tratament alternativ, fără medicamente, aici urmînd să stee o lună, tratamentul constînd printre altele din şedinţe de reiki, watsu, muzică, sport - fiecare practicînd ceea ce preferă, ape termale, aromo terapie, meditaţie tibetană, excursii, şedinţe de nonviolent communication.
Una din bazele tratamentului era descrierea celor petrecute (pentru asta fiind laptopul ce l-a primit), căci medicii antropozofişti ce au creat acest centru de recuperare au constatat că post trauma este alimentată de necomunicare şi neeliberare sufletească-spirituală a senzaţiilor trăite, a evenimentelor ce au cauzat starea actuală.
La mai mult de un an de la întoarcerea în Adelaide, Daniel a primit un pachet de la Ariel. O carte şi un cheque bancar cu o sumă ce nu-i de neglijat. Citind, a înţeles că este coautor, împreună cu tot grupul din care a făcut parte, la o carte de povestiri - "Nopţi Afgane". Pe baza coşmarurilor descrise de el şi de colegii săi, grupul de Doctori Naturopaţi, Psihiatri şi Sociologi ai Centrului Antropozofic din Galil au editat cartea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu